Bel vrijblijvend voor een gratis advies 030 – 760 11 04

Medische fout

Niet alles wat verkeerd gaat tijdens de behandeling door een (huis) arts, specialist of therapeut is onmiddellijk een medische fout. Heel veel van dit soort gevallen wordt afgedaan als een (niet verwijtbare) complicatie. Zo loopt iedereen die een ziekenhuis betreedt het risico een ziekenhuis-bacterie op te lopen. Doet zon ziekenhuisbacterie zich daadwerkelijk voor, dan is dat een complicatie maar zeker geen medische fout.

Wat is dan wel een medische fout?

De meest duidelijke voorbeelden van medische fouten of medische missers halen doorgaans de landelijke pers, zoals de Telegraaf. Het afzetten van het verkeerde been of de verkeerde arm is wel het duidelijkste voorbeeld van een evidente medische misser of fout. Andere voorbeelden zijn het doorsnijden van pezen, spieren of aders tijdens een operatie of het over het hoofd zien van breuken of andere voor de hand liggende diagnoses.

Een medische fout kan met andere woorden ontstaan als er duidelijk niet wordt gehandeld volgens de standaard in de medische wetenschap van het moment waarop de behandeling plaats heeft. Men noemt dit: heeft de behandeling lege artis plaats gevonden? Met andere woorden heeft de arts of specialist gehandeld zoals een vergelijkbare arts of specialist onder dezelfde omstandigheden zou hebben gedaan met de (medische) kennis en wetenschap van dat moment.

Een medische fout kan ook ontstaan door het stellen van een evident onjuiste diagnose. De arts stelt bijvoorbeeld de diagnose van een kneuzing naar aanleiding van gemaakte rntgenfotos terwijl op deze fotos wel degelijk breuken te zien zijn. De gevolgen voor de patint kunnen dan enorm zijn.

Een derde voorbeeld van een medische fout is het zogeheten informed consent. Dit betekent dat de arts of therapeut een patint onvoldoende informeert over de risicos en alternatieven van een bepaalde behandeling of medische ingreep. In zon geval is de patint onvoldoende in de gelegenheid gesteld een keuze te maken voor n bepaalde behandeling of misschien wel af te zien van een behandeling. Ook in een dergelijk geval kan sprake zijn van een medische fout.

Leidt een medische fout altijd tot schadevergoeding?

De vraag of sprake is van een medische fout die verwijtbaar is en leidt tot een verplichting van schadevergoeding is moeilijk te geven. In de eerste plaats dient het volledige medisch dossier naar aanleiding van de betreffende operatie boven tafel te geraken. Als het medisch dossier beschikbaar is, moet er een medisch haalbaarheidsonderzoek worden verricht door een onafhankelijke arts die aan de hand van het dossier moet kunnen vaststellen of er mogelijk sprake is van een medische fout. Overigens staan de uitkomsten van een mogelijke tuchtklacht en procedure bij het Medische Tuchtcollege volledig los van de vraag of sprake is van medische verwijtbaar handelen dat leidt tot een schadevergoedingsverplichting.

Het begrip medische fout ligt in de volksmond voorin de mond, maar in de dagelijkse praktijk is sprake van moeilijke langlopende dossiers waarvan de uitkomst ongewis is. Belt u 030 – 760 11 04 voor de mogelijkheden!

Ineke 3

Ineke Groot
44 jaar, moeder van 4 kinderen.

“Ik dacht dat mijn wereld verging toen het ziekenhuis een catastrofale fout had gemaakt.”

Direct contact

Mocht u direct een jurist willen spreken dan kunt u ons alle werkdagen telefonisch bereiken op 030 – 760 11 04.

Openingstijden

ma:
di:
wo:
do:
vr:
za:
zo:
08:30 – 17:30 uur
08:30 – 17:30 uur
08:30 – 17:30 uur
08:30 – 17:30 uur
08:30 – 17:30 uur
gesloten
gesloten

Bel ons op 030 – 760 11 04 en krijgdirect juridische hulp.

Het eerste advies voor een vaste lage prijs, bel ons nu!