Bel vrijblijvend voor een gratis advies 030 – 760 11 04

Schade

Wie kan schade vorderen?

Alleen een slachtoffer van een verkeersongeval of bedrijfsongeval heeft een vorderingsrecht. Ons rechtssysteem kent geen vorderingsrechten toe aan partners, kinderen, hulpverleners of wie dan ook. Er zijn slechts een drietal uitzonderingen. De wet kent namelijk een zelfstandig verhaalsrecht toe aan de werkgever die een zieke werknemer volledig doorbetaalt, het UWV die een ziektewet of WIA uitkering betaalt en de ziektekostenverzekering die met de ziektekosten van een verkeersongeval of bedrijfsongeval wordt geconfronteerd.

Bij overlijden van het slachtoffer kent de wet een vorderingsrecht toe aan een gelimiteerde groep van nabestaanden. Ook hetgeen kan worden gevorderd van de veroorzaker (de schadeposten) zijn limitatief in de wet omschreven. Voor overlijdensschade geldt nadrukkelijk niet hetgeen hieronder staat omschreven.

Welke schade kan een slachtoffer vorderen?

Bij blijvend letsel na een verkeersongeval of bedrijfsongeval komen alle kosten voor vergoeding in aanmerking die een slachtoffer in de situatie ongeval weggedacht niet gemaakt zou hebben. Dat varieert van niet op geld waardeerbare schade, het zogeheten smartengeld, tot alle materiele kosten van reiskosten aan de medische sector tot huishoudelijke hulp en inkomensderving.

Voor de vergoeding van al deze schadeposten gelden twee belangrijke restricties voor een slachtoffer. De eerste restrictie is dat de kosten in alle redelijkheid moeten zijn gemaakt en dus ook in redelijkheid verdedigbaar zijn. Een vakantie naar het Caribisch gebied omdat de warmte goed zou zijn tegen de klachten zijn geen redelijke kosten! De tweede restrictie is dat bij verschillende opties de goedkoopste oplossing moet worden gekozen.

Wanneer kan schade worden gevorderd?

In beginsel is de schade opeisbaar op het tijdstip dat deze zich voordoet. Het smartengeld is opeisbaar op het moment van het ongeval en vanaf dat moment gaat de wettelijke rente over deze schadepost lopen. Alle overige schadeposten vervallen op een later tijdstip en zijn op dat moment opeisbaar. Schade wegens inkomensderving is maandelijks opeisbaar op het moment dat het lagere salaris of de ziektewet uitbetaalt.

Direct contact

Mocht u direct een jurist willen spreken dan kunt u ons alle werkdagen telefonisch bereiken op 030 – 760 11 04.

Openingstijden

ma:
di:
wo:
do:
vr:
za:
zo:
08:30 – 17:30 uur
08:30 – 17:30 uur
08:30 – 17:30 uur
08:30 – 17:30 uur
08:30 – 17:30 uur
gesloten
gesloten

Bel ons op 030 – 760 11 04 en krijgdirect juridische hulp.

Het eerste advies voor een vaste lage prijs, bel ons nu!